בעולם המודרני סביבת העבודה משנה את פניה מן הקצה אל הקצה. בשנים האחרונות התרגלנו לסביבת עבודה ארגונית שבמסגרתה אנחנו נמצאים במשרד רוב שעות היום. את הרגלי העבודה הפיזית שאליה האדם התרגל במשך אלפים בשנים הפכה הישיבה מול המחשב או במשרד הישיבות, אצל הרוב המוחלט שלנו לכל הפחות.
בעשורים האחרונים התרגלנו כולנו לקום בשבע בבוקר, להגיע למשרד בשעה תשע ולחזור הביתה לקראת שבע בערב, תוך שאנחנו לא מפספסים חלילה את הפקקים בדרך אל ובדרך חזרה מהמשרד, אבל בשנים האחרונות חל מהפך נוסף.
את הסביבה הארגונית מתחילה להחליף סביבה אחרת, פרטית וקרובה יותר אל הבית.
האינטרנט שינה את פני העבודה כולה, הפך את העולם לכפר גלובאלי, וחלק גדול מאד מהעבודות אפשר לעשות כיום מהבית, או מכל מקום אחר שבו אנחנו נמצאים כמו בית הקפה, חוף הים ואפילו אם אנחנו נמצאים בחו"ל. אכן, המון פרויקטים מתבצעים כיום בדרך זו, כשלמעשה הנוכחות הפיזית היא כבר מזמן לא הכרח, לפחות לא תמיד וכיום עולה השאלה ביותר ויותר ארגונים- כיצד נכון יותר לבצע עבודה. עד כמה הסביבה הארגונית עצמה הכרחית לתפקוד העובדים, ונכון הדבר כמובן גם בהיבט הניהולי.
שביל הזהב
לאחר מחקרים רבים, בדיקות, יוזמות והתנסויות שונות נמצא כי יש שביל זהב הכרחי לשימור. סביבה ארגונית חשובה להענקת מוטיבציה, עמידה ביעדים ובעיקר כבסיס פעולה, אבל היא לא הכרחית באופן שוטף לא לעבוד עצמו ולא לפוזיציית הניהול. התובנה הזו מאפשרת לנהל פרויקטים חובקי עולם מבלי להיות נוכח בכל רגע נתון. כך למשל אפשר לעבוד לא רק עם ספקים, אלא עם עובדים ישירים של החברה גם במרחק של ים.
מידה רבה של צורת תעסוקה כזאת אפשר לראות בזירת ההייטק במיוחד, בקשר שבין ישראל לארצות הברית. הודו מהווה גם היא גורם מרכזי, אך עובדים הודים מועסקים ככלל על בסיס מיקור חוץ וגם במקרה זה מהווים כוח עבודה זול. ארצות הברית מהווה בדרך כלל מקור למחקר ופיתוח וחברות רבות מפעילות סניפים גם בישראל וגם בארצות הברית. טיסה לארה"ב במקרה כזה הן בלתי נמנעות, אך התדירות שלהן היא בהחלט עניין נזיל.
למעשה, ארגונים רבים עובדים באופן מטריציוני, מה שאומר שהמחלקה עצמה יושבת במטה במקום אחד והמנהלים שלה יושבים במקום אחר לגמרי. מקובל לעשות פגישות רבעוניות, כך שכלל מי שנדרש להגיע לארצות הברית במסגרת העבודה יוכל להסתפק בהזמנת טיסה לארה"ב אחת לכמה חודשים בלבד, זאת תוך שרצף העבודה ממשיך בצורה תקינה, יעילה ופורייה.
כמובן שכל ארגון נמדד באופן מאד ספציפי ופרטני, בהתאם לאופי הפרטי שלו, אבל ככלל, לעבודה מרחוק יש המון יתרונות גם לעובדים וגם לארגון עצמו, ולכן כל ארגון צריך לשאוף למבנה עבודה מעורב.